Ultran Bussisivut

12.8.2019 avattu Ultran Bussisivut on Eemeli Mäenpään ylläpitämä kattava kalustotietopankki, joka on osa #bussikirjasto.fi-portaalia. Liikennöitsijöitä on kerätty entisen Vaasan läänin alueelta, Satakunnasta länsirannikkoa mukaillen sekä Varsinais-Suomesta laajalta alueelta. Osa liikennöitsijöistä toimii myös tämän harrastusalueen ulkopuolella, mutta niidenkin kalusto on otettu mukaan. Sivuston teknisestä toteutuksesta vastaa Bussikirjaston perustaja ja ylläpitäjä Kari Paavola.

Liikennöitsijöiden historia ulottuu tällä sivustolla aina 1980-luvun alkuun saakka. Mukaan on otettu myös joitakin toimintansa lopettaneita yrityksiä, joilla on kuitenkin ollut merkitys alueen linja-autoliikenteessä. Linja-autoja on otettu mukaan koosta riippumatta, joten kalustolistoissa on esitelty myös pikkubussit. Kalustotietokantaa päivitetään jatkuvasti, jotta voidaan varmistaa tietojen ajantasaisuus ja virheettömyys. Päivityksiä otetaan vastaan sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa.

Sivuston yhteydenottomahdollisuudet löytyvät oikealta. Sosiaalisessa mediassa julkaistaan satunnaisesti kuvia. Suurin osa kuvista julkaistaan Ultrabussit-nimiselle sivustolle, joka löytyy osoitteesta ultra.1g.fi. Sinne lisätään valokuvat kaikilta matkoilta ja yhtiökuvastoon kerätään linja-autoja ympäri Suomea.

Taustoja

Ultra, eli oikealta nimeltäni Eemeli Mäenpää harrastan linja-autoja kotipaikkakunnaltani Vaasasta käsin. Harrastukseni on lähtöisin jostain varhaislapsuudesta, jolloin olen ollut todella innostunut erilaisista kulkuvälineistä, kuten junista, lentokoneista, avaruusaluksista ja laivoista. Syksyllä 2014 bussia odotellessani sain idean: kerään muistiooni kaikki Vaasan kaupunkiliikenteessä käytettävät linja-autot mallinimien, rekisterikilpien, järjestysnumeroiden ja värityksen mukaan. Linja-autojen mallinimet muistuivat jo ala-asteikäisenä luetusta kirjasta "Pieni linja-autokirja", jota lainattiin kirjastosta todella usein.

Valokuvaaminen alkoi sitä seuraavana keväänä, maaliskuussa 2015. Olin tätä ennen valokuvannut ja bongannut junia ahkerasti. Netistä löytyi kehnonlaisesti tuoreita kuvia Vaasan paikallisbusseista, joten olin innokkaana täyttämässä tätä aukkoa. Edellisenä syksynä muistioon kerätyt bussit komeilivat pian valokuvissa, joita otin silloisella Canon Powershot A1200:lla, jonka kuvanlaatu ei ollut vielä ihmeellinen. Marraskuussa 2015 ostin nykyisen kamerani Nikon D3200:n, jolla kuvaan tänäkin päivänä. Ensimmäiset bussikuvat tällä kameralla otettiin kuitenkin vasta vuoden 2016 puolella.

Avasin kuvagalleriani kuvat.fi-portaaliin 18.3.2017. Olin aikaisemmin lisännyt valokuvani Google Drive -kansioon, jota jaoin alan foorumeilla. Uusi kuvagalleria oli läpimurto laadukkaisiin kuviin, olivathan taidotkin karttuneet jo pokkarikameran käytöstä järjestelmäkameraan. Harrastusalueeseeni vakiintui kotipaikkakuntani lisäksi Varsinais-Suomi, jossa olen viettänyt paljon aikaa lapsuudessani.

Kevättalvella 2019 Bussikirjaston ylläpitäjä Kari Paavola herätteli ajatusta uudesta sivustosta bussikirjasto.fi-portaalissa. Uuden sivuston suunnittelu alkoi välittömästi ja visio oli selkeä: kalustolistojen esittely omalta harrastusalueeltani kuvien kera. Koko kalustotietokannan pohjana on toiminut minun keräämäni muistiinpanot ja havainnot sekä niistä kootut omat listat. Myös apua muilta harrastajilta on saatu todella paljon.

Kuvatietokanta

Avaushetkellä kuvia on vasta vähäinen määrä. Kuvia tullaan aikanaan kyllä lisäämään, kunhan aikaa siihen löytyy. Myös kuvalahjoituksia otetaan vastaan. Kuvalahjoituksissa on tärkeää ottaa huomioon, että kuvaajan tekijänoikeudet säilyvät hänellä itsellään. Kuvassa tulisi näkyä linja-auto mielellään kokonaan ja onnistuneessa valotuksessa.